середа, 23 березня 2016 р.

Teрор в політичному серці Європи - хроніка подій‏



Три вибухи в брюссельському аеропорту "Завентем" і два в метро на лінії поблизу Європейської Комісії та Ради ЄС
сколихнули світ
Потрапити на роботу до Європарламенту мені у вівторок не поталанило - пленарне засідання групи Євронест за участі української парламентської делегації скасоване.
Не до цього. Увесь Брюссель, уся Бельгія, уся Європа, увесь світ на вухах від нечуваної жахливої низки терактів: три в міжнародному аеропорту Бельгії "Завентем" - поблизу стійки для реєстрації на рейс "American Air" та "Brussels Airlines" і два-три поблизу євроустанов - станції метро "Маалбеек" і "площа Роберта Шумана". Це в безпосередній близькості до Єропейської Комісії. Причому деякі депутати нашої делегації (Лєна Сотник і Альона Шкрум), які прибули до Брюсселя на засідання європарламенту стали свідками цих трагічних подій. По дорозі до Європарламенту після вибуху їх евакуювали з метро.
Стали відомі дані щодо жертв у аеропорту і в метро. Від цих двох терактів  загинуло 34 особи і більше 200 поранених. Разом з тими, що були тяжко поранені і померли протягом дня від ран і продовжуть вмирати. кількість загиблих становить 34 особи.




Так виглядає брюссельський міжнародний аеропорт "Завентем". Його робота зупинена.

Діяли терористи-смертники.  Вже після вибуху в залі "Виліт" служба безпеки в одному з багажів виявила автомат "Калашнікова" і ще один пояс шахіда, начинений смертоносною вибухівкою.
Невдовзі з'явилася ще одна інформація, яка зібгала в жмут нерви бельгійців - з атомної електростанції Тіанж (Tihange), яка розміщена у Бельгійській провінції Льєж завершується евакуація співробітників станції. Спочатку причини евакуації не оголошувались.

Згодом представники МЧС пояснили. Евакуація персоналу атомної електростанції - це прописана процедура. Якщо загроза терактів у країні сягає рівня "чотири", то персонал атомних станцій повинен бути евакуйований у безпечне місце. Цього вимагають правила безпеки роботи на АЕС Бельгії.
Протягом дня в Брюсселі було зафіксовано близько десяти вибухів у різних точках міста. В основному у місцях великого скупчення людей, кілька вибухів у політично-адміністративному центрі Брюсселя - поблизу бідівель Єрокомісії і Ради ЄС, в метро, біля вокзалів... Не всі розуміли, і я у тому числі, що ж це коїться, чому така кількість вибухів? (І це вже після теракту в аеропорту "Завентем" та на станції метро "Маалбеек").
Виявляється, що ці вибухи організовувались полцією навмисно. Їх мета здетонувати й знешкодити невідомі й підозрілі пакети, урни, контейнери з сміттям, поштові скрині, тощо. Після цього окремі квартали прочесувалися з натренованими на вубухівки собачками-cаперами.

Удругій половині дня бельгійська поліція поширила фото трьох осіб, які причетні до теракту в брюссельському аеропорту "Завентем".
Увага на ліві долоні терористів-самогубців. Вони в перчатках. Припускають, що в долонях знаходилась контактна кнопка, з якої був посланий сигнал на запал вибухівки. Обидва вибухнули в терміналі "Виліт". Один при здачі багажу на American Air, а інший біля багажного відділення Brussels Airlines. Щодо третього не все зрозуміло - він втік. На території аеропорту був знайдений лише пояс шахіда, який поліція знешкодила за допомогою робота-сапера.
Приблизно о 15 години стали відомі результати рейдів поліції в арабських кварталах Брюсселя. Під час антитерористичного рейду в Схаарбек - район Брюсселя - поліція виявила осколочну гранату, вибухові, хімічні речовини і прапор "Ісламської держави" (ІДІЛ). Кордони Бельгії закрито. У містах Бельгії йнадалі проводяться антитерористичні рейди.
Як таксист допоміг ідентифікувати і встановити місце проживання терористів
Історія неймовірна. В одному з поліцейських відділків Брюсселя пролунав телефонний дзвінок. Телефонував невідомий чоловік, який попросив про зустріч з інспектором поліції у справі сьогоднішнього теракту. Під час зустрічі з опреативними працівниками, слідчими інспекторами він представився таксистом і розповів таке:
Одержав замомовлення відвезти пасажирів у аеропорт "Завентем". Коли прибув за вказаною в замовленні адресою - там його зустріли троє молодиків арабської зовнішності. Кожен тримав у руках валізу. Коли таксист заходився допомогти вкласти віалізи в багажник автомобіля - пасажири відмовились від послуг і самі, власноруч вклали свій багаж в автомобіль. Спочатку водій таксі не звернув увагу на цю деталь. Але вже коли в аеропорту "Завентем" відгриміли вибухи і ефір заполонили повідомлення про теракт і про можливу причетність до нього трьох мужчин арабської зовнішності - водія обдало холодним потом.
Відтак таксист вказав годину, місце з якого він взяв пасажирів. Далі перевірка дзвінків в таксопарк. Після цього розпочався рейд в районі Схаарбек (Брюссель). Унаслідок рейду була й знайдена квартира, де готувалися вибухівки, були встановлені особи, які там проживали. Там же ж була виявлена осколочна граната, інші вибухові та хімічні речовини і прапор ІДІЛ, відбитки пальців, "запахи" для собачок і чимало іншого, що допоможе вивести на сліди вбивць.
Сусіди впізнали мешканців і відвідувачів квартири. Терористами камікадзе, які загинули виявились жителі однієї з мусульманських країн Північної Африки, брати Ель Бакроуі і  Халід Ібрагім. Ім'я та прізвище третього терориста, який переховується, Найім Лахрауі.
Оголошено розшук.
Ростислав Демчук,
Агентство Євро-Атлантичного Співробітництва -АЕАС,
Брюссель

Немає коментарів:

Дописати коментар