субота, 26 березня 2016 р.

"Бурштинова лихоманка" на українському Поліссі



Це явище ввійде не лише в історію України, а й цілої Європи. За формою і всіма іншими ознаками воно ідентичне до "Золотої лихоманки" середини 19-го століття у США. Енцикопедичні словники йому дають таке визначення: "Золота лихоманка (англ. Gold rush) - неорганізований масовий видобуток золота на нововідкритих родовищах, який характеризується стихійним напливом старателів і хижацькими методами видобутку.".
Сьогодні ми маємо можливість спостерігати на Волині, Рівненщині, Житомирщині те, що відбувалось понад два століття тому у Каліфорнії. Хтось, можливо, напише "Волинський вестерн" про те, як сьогодні у нас на Поліссі видобувається, продається і контрабандним стежками й дорогами вивозиться за межі України. Це могла б бути цікава і захоплююча повість.
Однак я не ставлю зараз за мету моралізувати щодо цього, оглядати проблему з позиції екології, соціології, права тощо. Я хочу поділитися власним досвідом і знаннями які, можливо, стали б у пригоді для тих політиків, громадських діячів, екологів, правоохоронців, які намагаються повернути цей процес у цивілізоване й правове русло.
Ентузіастам цієї шляхетної справи хочу порекомендувати звернутись за порадами й допомогою до знаменитих ювелірів Антверпена. Ті, хто має справу з цінним камінням знають про хасидський діамантовий квартал Антверпена(Бельгія). Це унікальний напівзакритий район міста, де зосереджені заводи які перетворюють алмази в діаманти, майстерні де діаманти перетворюються у ювелірні вироби і прикраси. Там жеж діє низка алмазно-діамантових бірж, технічні училища, де готують фахівців з обробки алмазів та діамантів, ювелірів, продавців, менеджерів діамантового бізнесу...

Парадоксально, а може й ні, але саме в цьому кварталі Антверпена завжди панує тиша, спокій і порядок.

Можливо варто нашим нардепам, правоохоронцям звернутись за порадами й досвідом до керівництва діамантового кварталу Антверпена. Я, зі свого боку, буду радий допомогти організувати зустрічі й навести контакти з впливовими й досвідченими людьми цього знаменитого кварталу.

P.S.  Не все так просто там і однозначно. Дуже складна ситуація. Три області Волинського Полісся вийшли з під контролю держави. Ось так працюють бомби сповільненої дії. Одна частина українців зі зброєю в руках захищає на Донбасі Україну від зовнішнього агресора, а інша частина, на Поліссі зі зброєю в руках захоплюють багатства надр України. Парадокс? Парадокс!

Немає коментарів:

Дописати коментар