середу, 18 травня 2016 р.

Від тортур у Чечні українець Клих збожеволів? Карпюк тримається!



Перші паростки інформації рік тому. У Верховному суді Чечні йшло одне з перших засідань у справі українських націоналістів Миколи Карпюка та Станіслава Клиха. За спілкування Віри Савченко - громадського захисника з підсудними суддя наказав приставам вивести із залу Віру Савченко, сестру української військовослужбовця Надії Савченко, яку тоді судили в Донецьку Ростовської області. У відповідь Савченко, яка вступила в процес як громадський захисник Карпюка, прокричала «нешанованими судді», що «Росія не має права викрадати наших людей», і взагалі Ісмаїлов - «не суддя, а чмо».


Пришитий до справи невідомий нікому в УНА-УНСО Олександр Малофеєв:

"Арсеній Яценюк, Дмитро Ярош, Олег Тягнибок, Андрій Тягнибок, Дмитро Корчинський - ці українські політики, за версією слідства, разом з чеченськими сепаратистами обороняли Грозний від «новорічного штурму» російських військових в грудні 1994 - січні 1995 року. Всі вони вбивали російських солдатів і жорстоко катували полонених".


Ці імена вперше з'явилися в кримінальній справі про події в Чечні на початку березня 2014 року, коли київський Майдан завершився перемогою повсталих, а російські війська увійшли до Криму; політики перераховані в протоколі допиту українця Олександра Малофєєва, який був не раз судимий і відбуває в Росії 23-річний термін за вбивство жінки, вчинене в ході розбійного нападу. У Малофєєва діагностовано ВІЛ-інфекція в 4-й стадії, гепатит С і туберкульоз легенів; він визнав свою провину у вбивствах і тортурах солдатів і перерахував усіх, хто нібито був в Чечні разом з ним.

У нас в УНА-УНСО таких небуло!


«Мене познайомили з ним при обставинах не дуже приємних, - розповідав про Малофєєва в суді Станіслав Клих. - Мене прикували до ліжка, він мене відпоював чи кавою, то чи ще чимось. Потім показав мені свої рани всюди, сказав, що його так само били, як мене, і ми з ним як би в одному човні. Дуже переживав, що його знову почнуть бити».

УВАГА! Про Клиха і Карпюка в перших свідченнях Малофєєва не говориться ні слова. Їх імена він назвав слідчим уже після того, як обох затримали російські силовики: Карпюка в середині березня, а Клиха - на початку серпня 2014 го. За словами Малофєєва, обидва вони були в числі бойовиків забороненої в РосіїУНА-УНСО, які воювали за чеченських сепаратистів.

При цьому адвокати сумніваються і в тому, що сам Малофєєв міг воювати в Чечні: захист представила документи, згідно з якими у 2000 році свідок відбував покарання в Криму - хоча за версією слідства в цей час він перебував у таборі Салмана Радуєва. «Він не відбував покарання, це легенда, яка була придумана заздалегідь СБУ. Так роблять всі спецслужби в світі », - заперечив в дебатах прокурор Блинников.

Карпюк розповідав в суді, що він приїхав до Росії 17 листопада 2014 року, після того, як лідерам «Правого сектора» (також забороненого в Росії) надійшла пропозиція «піти на діалог з керівництвом Росії» і зустрітися з якимсь помічником Володимира Путіна. Замість Дмитра Яроша, який очолював тоді організацію, поїхав його заступник з УНА-УНСО Микола Карпюк - і відразу ж був затриманий. Цю розповідь підтверджує і Дмитро Ярош, який називає те, що трапилося «добре спланованою операцією ФСБ».

Звинувачення, пред'явлені обом українцям, побудовані майже виключно на свідченнях Олександра Малофєєва. Він єдиний, хто свідчить, що Карпюк взагалі бував в Грозному; в разі Клиха є ще свідок Смолій, який сидів з ним у СІЗО в Зеленокумске і нібито чув, як той розповідав про свою участь у війні. Хворий зек Малофєєв і співкамерник Смолій, по суті - єдині свідки звинувачення. Крім їх слів і свідчень самих обвинувачених у справі немає нічого.


Ростислав Демчук,
Агентство Євро-Атлантичного Співробітництва - АЕАС.


Немає коментарів:

Дописати коментар